Az Internet eddig legfontosabb alkalmazása a böngésző.

A Web-információ beszerzését és megjelenítését szolgáló program.

A böngésző egy olyan program, amellyel a világhálón (Interneten) található oldalakat (webhelyeket, webszervereket) megnézegetheted vagy letöltheted saját számítógépedre.

Képesek a különböző programozási nyelveket, vagy a Html-kódban megírt oldalakat képekkel, linkekkel, animációkkal, hangokkal együtt értelmezni, megjeleníteni.

Segítségükkel fájlok tölthetsz le (HTTP vagy FTP protokollal), teljes weboldalak, képek menthetsz el.  Kiegészítésekkel (pluginokkal) kezelnek különböző grafikai fejlesztőeszközökkel készített programokat nézhetsz, használhatsz (Flash, Java, stb.)

Manapság sokféle böngésző áll rendelkezésedre. Használatuk egyszerű. Túlnyomó részük a HTML-oldalak megtekintésén kívül rengeteg szolgáltatást is tartalmaz.(Kedvencek, Előzmények, Frissítés, Leállítás stb.)

Legfontosabb képviselői napjainkban az Internet Explorer, a Chrome, a Netscape Navigator, a Mozilla és az Opera, ezek a grafikus megjelenítésű böngészők ma már több egyéb Internet-alkalmazást is kezelnek, mint pl. levelező, (UseNet-) hírolvasó, csevegő, Internet- konferencia, stb.;

Néhány napjainkban használt böngészőt megtalálod az egyik blog bejegyzésünkben.